Calator pe mapamond

Oceanele Terei



Harta cu oceanele terei

Oceanul planetar reprezinta un invelis unitar de apa al Pamantului. Suprafata oceanului planetar este de 361 milioane km³, ceea ce constituie trei sferturi din suprafata terei. Volumul apelor oceanice este de 1370 milioane km cubi si constituie 95 % din volumul hidrosferei. Adancimea medie a oceanului planetar este de 3790 m, iar cea maxima - de 11516 metri in Groapa Marianelor. Daca apa ar fi repartizata uniform pe suprafata terestra, apa ar forma un strat cu grosimea de 2700 metri.

Oceanul planetar ocupa aproximativ 70,8 % din suprafata Pamantului fiind compus din 5 oceane: Antarctic, Arctic, Atlantic, Indian si Pacific, impreuna cu marile si golfurile care comunica prin stramtori sau direct cu Oceanul.

Oceanul Antarctic a fost numit astfel in anul 2000 si este al patrulea ocean ca marime. Oceanul Antarctic inconjoara continentul Antarctica, limita sa de nord fiind paralela de 60°E.

Harta Oceanului Arctic

Oceanul Arctic are o adancimea medie de 1.939 metri si o adancimea maxima de 5.499m la nord de insulele Spitsbergen. Suprafata Oceanului Arctic este de 14.788.000 km³, iar volumul apelor este 16.700.000 km cubi fiind cel mai mic ocean al Terrei, care ocupa 4,1 % din suprafata Oceanul Planetar. Se afla situat in zona polara si subpolara a emisferei boreale, scaldand tarmurile nordice ale Europei, Asiei si Americii de Nord, precum si ale numeroaselor insule din jurul acestora. Oceanul Arctic, numit si inghetat, cuprinde cea mai mare intindere de apa inghetata de la suprafata oceanelor Terrei aproxi,ativ 11.000.000 km³ in timpul iernii si aproape 8.000 km³ vara.

Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca marime, si ocupa aproximativ 20% din suprafata Pamantului, se intinde de la nord la sud impartindu_se in: Oceanul Atlantic de Nord si Oceanul Atlantic de Sud. Adancimea medie a Atlanticului este de 3.926 m, coastele Atlanticului au un contur neregulat cu numeroasele golfuri si mari. Fundul Oceanului Atlantic este strabatut de o vale de rift, crestele inaltandu-se uneori deasupra apei, formand insule cum sunt Islanda sau Azore.

Ghetar in Oceanul Antarctic

Oceanul Indian este al treilea ocean ca marime cu o suprafata de 73.556.000 km³ si un volum estimat la 292.131.000 km³. Oceanul Indian este marginit in nord de subcontinentul Indian, in vest de Peninsula Araba si Africa, in est de Malaiezia, Insulele Sunda si Australia iar in sud de Oceanul Antarctic. Pe fundul Oceanului Indian se afla in centru, sub forma de cordon, o ridicatura de teren, urmata de praguri si diferite adancimi. La mijloc, lantul central indian care are o directie nord-sud, iar de acest lant apartine Gropa Sunda cu adancimea de 7.455 metri ca si Groapa Diamantelor cu 8.047 metri adancime, aceasta fiind adancimea maxima a Oceanului Indian.

Oceanul Pacific impreuna cu marile sale ocupa o suprafata de circa 179.680.000 km³, fiind cel mai mare ocean cu o adancimea medie de 4.028 metri. Pacificul are o forma eliptica: mai deschis spre sud si aproape inchis spre nord. Oceanul Pacific se gaseste cuprins intre Asia, Australia si America, avand ca limite: la nord Marea Bering, la sud apele continentului Antarctica, la est tarmurile Americii, la vest tarmurile Asiei si Australiei. Numele de Pacific a fost dat de primul european ce a ajuns aici, navigatorul portughez, Fernando Magellan, in 1520, in prima calatorie din jurul lumii. tarmurile Pacificului sunt presarate cu numerosi vulcani stinsi sau activi ce alcatuiesc "Cercul de Foc", cat si numeroase insule. Adancimile cele mai mari sunt aproape de tarmuri, adesea la baza lanturilor muntoase, se gasesc la est si sud de insulele Mariane si la est de insulele Filipine. Oceanul Pacific este simetric fata de Ecuator, de aici decurgand o serie de consecinte cum ar fi deplasarea simetrica a curentilor oceanici si zonalitatea climatica.



Oceanele Terei in imagini:


Tarmul Oceanului Arctic
Ghetari pe Oceanul Arctic
Apus de soare deasupra Pacificului
Insulele Seychelles din Oceanul Indian
Oceanul Indian coasta Kenyana



Bijuteria de lux Papillon Construct