Portal de divertisment si voie buna
Adauga-ne la favorite
  Acasa   Trimite-ne o reteta!   Facebook   Twitter  
   Calator pe mapamond
Calator pe mapamond
  • Travel top   • Destinatii inedite   • Continentele lumii   • Oceanele lumii   • Marile lumii   • Statele lumii   • Capitalele lumii   • Orase celebre   • Atractii turistice din Romania   • Parcuri de distractii   • Pesteri   • Parcuri nationale si rezervatii   • Cele sapte minuni ale lumii antice   • Cele sapte minuni ale lumii moderne   • Biserici si manastiri celebre   • Castele si muzee celebre

...  lumea este o carte, iar cei care nu calatoresc citesc o singura pagina   ...
 

Cele sapte minuni ale lumii moderne


 
 
Colosseumul din Roma


     Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carui domnie incepuse constructia, Colosseumul din Roma este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman, vizitata anual de sute de mii de turisti.

     Colosseumul a fost construit pentru luptele intre fiare, apoi a venit randul oamenilor sa lupte cu animalele, urmati de gladiatorii care se infruntau intre ei pe viata si pe moarte. Inainte de a fi construit Colosseumul din Roma, in acel loc se afla un complex de cladiri si gradini, construit de catre Imparatul Nero si cunoscut sub numele de Domus Aurea, apoi pe vremea lui Vespasian, lacul artificial al complexului a fost secat, si a fost construit cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman.

     Colosseumul este cunoscut si sub numele de Amfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carui domnie incepuse constructia. Colosseumul a fost construit la porunca Imparatului Vespasian, in anul 72 d.c, iar dupa sapte ani de munca intensa, constructia nu atinsese mai mult de trei sferturi din inaltimea stabilita a amfiteatrului. Insa, dupa doar un an, cladirea era terminata si inaugurata de catre Titus, fiul lui Vespasian in anul 80. Legenda spune ca arhitectul care a proiectat Colosseumul a fost aruncat de viu animalelor salbatice, ca rasplata pentru munca depusa. Astfel, inca de la inceput, istoria amfiteatrului roman a fost una sangeroasa, festivitatile de inaugurare au durat o suta de zile.

     Diferenta fata de amfiteatrele construite anterior între doua dealuri, Colosseumul din Roma este o structura autonoma, construita în întregime de om. Planul sau este eliptic, avea 189 m lungime si 156 m latime cu o aria 6 ha. Zidul exterior are o inaltime de 48 m. Arena centrala este ovala, avand 86 m lungime si 156 m latime, înconjurata de un zid de 4,5 m înaltime, care se ridica pana la nivelul primelor randuri pentru spectatori. Ansamblul Colosseumului a suferit pagube însemnate în decursul veacurilor, prin prabusirea unor parti mari, în urma unor cutremure, pastrandu-se partea de nord a zidului de incinta. În secolul al XIX-lea au fost adaugate la extremitatile sale rampe de caramida pentru a-l consolida. Restul exteriorului actual al Colosseumului este de fapt zidul interior de la origine.

     Zidului exterior al fatadei monumentale pastrat pana azi, este compus din trei niveluri de arcade suprapuse, avand deasupra o platforma pe care se înalta un atic foarte înalt, prevazut cu ferestre la intervale regulate. Arcadele sunt încadrate de semi-coloane dorice, ionice si corintice, în timp ce aticul este împodobit cu pilastri corintici. Fiecare arc de la al doilea si al treilea etaj era ornat cu statui, probabil reprezentand divinitati si alte personaje ale mitologiei greco-romane.

     In jurul partii de sus a aticului se aflau 240 de catarge dispuse în corbel. Acestea sustineau un acoperis mare retractabil, cunoscut sub numele de velarium, care ferea spectatorii de arsita soarelui sau de ploaie. Era o panza foarte mare, sustinuta de o plasa din franghii, cu o gaura în mijloc. Acoperea doua treimi din arena, în panta catre centru, pentru a capta vantul si a-l dirija catre spectatori. Velarium-ul era manevrat de marinari înrolati în acest scop la sediul marinei din Misenum si cazati la cazarma Castra Misenatium din apropierea Colosseumului.

     In Colosseum se spunea ca incap 87.000 de oameni, dar estimarile moderne spun ca incap aproximativ 50.000 de spectatori. Numarul mare de spectatori necesita un sistem de acces si de evacuare eficient, pentru care arhitectii au conceput solutii similare celor care exista la stadioanele moderne. La parter existau 80 de intrari, dintre care 76 erau destinate spectatorilor de rand. Fiecare intrare era numerotata, precum si fiecare scara. Nordul intrarii principale era rezervat împaratului si apropiatilor sai, pe cand celelalte trei intrari axiale erau destinate elitei. Cele patru intrari axiale erau bogat decorate cu picturi si reliefuri din stuc, dintre care s-au pastrat unele fragmente.

     Spectatorii primeau bilete sub forma de bucati de ceramica, pe care erau indicate prin numere sectiunea si randul, romanii beneficiau de intrare libera la spectacolele desfasurate in Colosseum, insa locurile se ocupau in functie de rang: lumea de rand in locurile de jos, iar familiile cu rang inalt la etajele superioare. Imparatul si nobilimea organizau spectacole cu acces gratuit, cu scopul de a obtine bunavointa poporului.

     Calatorii ajunsi la Cetatea Eterna, care este unul dintre cele mai vechi repere istorice putand admira maretia creatiei din vremuri de mult apuse, creatie pusa in opera prin suferinta multor vieti. Ruinele Colosseumului sunt o emblema a Romei in care se regasesc impletite: talentele arhitectilor, maretia imparateasca, distractia poporului dar si nu in ultimul rand cruzimea despotilor.

Colosseumul din Roma in imagini:
  Colosseumul din Roma   Macheta Romei si a Colosseumului   Colosseumul din Roma vazut de sus   Interiorul Colosseumului din Roma   Colosseumul din Roma iluminat